Translate

onsdag 1 november 2017
Matte och husse har varit på ett föredrag i samband med en bokutgivning....."Den missförstådda hunden" heter boken skriven av Per Jensen professor i etologi. Titeln skulle faktiskt passa in perfekt om man skulle skriva en bok om lilla mig.....behöver jag ens nämna att denna tegelsten skulle bli en veritabel bestseller och översatt till samtliga jordens språk inklusive alla dess dialektala varianter. I Japan...uppgående solens land....skulle den närmast betraktas som en bibel och finnas i samtliga familjers ägo. Mao en j..vligt bra bok!
Nåväl den faktiska boken av Per Jensen avlivar diverse myter som sprids av okunniga människor om oss hundar. Alltför många hundförståsigpåare, sk hundpsykologer, Cesar Millanare av varjehanda sort och övriga charlataner tror sig veta vad vi hundar tänker och känner. Nu vet ju jag allt det här...har ju liksom "first hand knowledge" så att säga. Men det kan ju vara kul för er att få reda på det också....


Ta till exempel det här om att somliga tror vi är färgblinda....ser tillvaron som om vi glodde in i en tjockTV från 60-talet. Fel fel fel! Förvisso kan vi nog inte se färgerna som ni ser dom..ni är ju trikromatiska dvs ert färgseende är uppbyggt på tre färger blått,grönt och rött medan vi är dikromatiska med tappsorterna blått och grönt. Vi saknar alltså den rödkänsliga tapptypen. Vi skulle alltså ha svårt att skilja gröna färger från röda...en sort rödgrön färgblindhet. Jag kan nog hålla med om detta till viss del. Men jag ska säga er att dom små s k i t -hundarna som sätter igång och skäller på mig från en halv mils avstånd har ett färgseende som en mantisräka...den har tolv sorters tappar som reagerar på olika sorters ljus. Den lever i havet och dit kunde dom små loppbollarna också förpassa sig tycker jag!


En annan myt som avlivas....och allt kan stödjas på vetenskaplig forskning...är att vi inte förstår så mycket av vad ni människor säger. Vi kan inte förstå mer än kommandon typ "kom hit" "sitt" "mat" osv enligt många, resten är bara "blablabla". Fel fel fel......bordercollien Chaser från USA kan 1022 namn på olika föremål! Samt att hon kan dela in dessa i kategorier som "leksak", "inte-leksak" och flera andra. Plus ett antal verb också....
Så där fick dom som tror att vi inte fattar någonting!
Nu har väl jag ingen ambition att vara nån Chaser och skriva en doktorsavhandling. Min lilla hjärna tycker att det räcker med att jag har katalogiserat ett ord.....nämligen "grädde"!Ja jag ska väl inte avslöja alla myter som skjuts i sank....köp boken själv vetja!

Ibland får jag bilder skickade till mig från en vän som tycker hen är lustig. Som till exempel den nedan....skall typ föreställa mig...


Jag har sagt det förut och jag säger det igen..." med sådana vänner behöver man inga fiender"....
Blev jag lite ledsen i ögat och försökte gömma mig för den grymma världen utanför....


Jag kommer fram igen om nån är snäll mot mig....


Nästa gång ska jag skriva lite om alla puckade hundar som bor i grannskapet....det blir en lång lista ska ni veta.....tjarå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar